Edgecam 2018R2 Vergroot het gebruiksgemak en werkt slimmer en efficiënter.

De nieuwe release van Edgecam heeft 54 nieuwe en/of verbeterde functionaliteiten, deze vernieuwingen kunnen u helpen productiever te werken. Volgens VERO zal iedere gebruiker voordeel halen uit minimaal één van deze functies.

In 2018R2 zijn er onder andere aanpassingen gedaan aan de startgaten optie van het voorfrezen, is het mogelijk features aan te maken vanaf een draadmodel, is het mogelijk om 3d freescycli te gebruiken met polair bewerken en is de spanzuil module (geïntroduceerd in 2017R1) volledig vernieuwd en uitgebreid.

Niet meer onnodig regenereren

Edgecam kijkt sinds versie 2018R1 een stuk efficiënter naar gereedschapsbanen, wat in de praktijk betekend dat 90% van het onnodig regenereren iets van het verleden is.

Een voorbeeld kan zijn het toevoegen van een commentaarregel met behulp van invoegen. Een commentaar veranderd niks aan de banen die erna zullen komen dus zal er vanaf de 2018 versies ook niet meer geregenereerd worden. Een ander voorbeeld kan zijn het wijzigen van een bewerking waarna nog andere bewerkingen staan, als deze bewerkingen niet afhankelijk zijn van een ruwdeel bijwerken die hier na komt zal het doorrekenen direct klaar zijn, want de banen erna zullen niet wijzigen.

Spanzuil, herschreven en uitgebreid

In 2017 is een eerste versie van de spanzuil uitgekomen, deze is in 2018R2 vernieuwd, er zitten nu 13 vernieuwingen in.

De nieuwe “Spanzuil Invoegen” functie verzekert dat gebruikers nooit hun basis opspanzuil zullen overschrijven (ook wel ‘seed file’ genoemd). Het originele bestand blijft altijd beschermd, wat garandeert dat vitale informatie nooit overschreven wordt.

Er is nu ook geen limiet meer aan het aantal verschillende onderdelen wat toegevoegd kan worden!

Het samenvoegen en optimaliseren van de spanzuil is ook verbeterd, de bewerkingen zijn nu efficiënter en het samenvoegen gaat aanzienlijk sneller dan voorheen.

De belangrijkste update voor de spanzuil is het achteraf kunnen aanpassen van de producten en banen op de spanzuil. Het is nu mogelijk producten die al op een spanzuil zitten nog aan te passen, de producten worden dan los geopend en dan zijn alle wijzigingen mogelijk. Na het aanpassen word het product ververst op de spanzuil en worden de verbindingen weer kloppend gemaakt.

Voorbewerken genereert startgat locaties

De voorbewerkcyclus kan nu startgat locaties aanmaken. In eerdere versies was het nodig de locaties voor het voorboren netjes op diepte klaar te zetten, dit kan een tijdrovend klusje zijn.

In 2018R2 is dit niet meer nodig omdat de voorbewerkcyclus zelf de startgat locaties (met de juiste dieptes) kan markeren, deze locaties zijn dan direct te gebruiken door een boorcyclus.

In- en uitloop parameters voordraaien

Het is nu mogelijk om met voordraaien nieuwe inloop parameters te gebruiken, met deze nieuwe parameters is het mogelijk om in en uit te rollen met een tangentiële boog, dit kan in samenwerking met Sandvik’s CoroTurn® Prime snijplaten, een significante tijdsbesparing en een verbetering voor de slijtage opleveren.

Botsingcontrole met tegencenter

Bij het draaien is nu ook het tegencenter volledig mee te nemen in de botsingscontrole van verschillende draaicycli.

Performance en functionaliteiten contourfrezen

Door een update van de berekeningen die gedaan worden bij het gebruik van “selecteer vlakken op solid” kan een tijdsbesparing van 50% worden behaald.

Het is nu ook mogelijk om de combinatie te maken tussen meerdere sneden samen met helicoïdaal frezen.

En sinds 2018R1 is het mogelijk om veersneden toe te voegen, hiermee loopt de frees een extra ronde om het product of feature zonder in of uit te lopen.

Een andere functie, ook geïntroduceerd in 2018R1, is het aanpassen van de snelheden in radii, hiermee wordt de contactsnelheid van de frees constant gehouden i.p.v. het hart van de frees, dit voorkomt trilling in de hoeken.

Features aanmaken vanuit een draadmodel

Het is nu mogelijk om features aan te maken vanuit een draadmodel, dit maakt het mogelijk om features aan te maken op plekken waar dat voorheen niet mogelijk was. Het aanmaken van features vanaf een draadmodel maakt het ook mogelijk om met strategieën te gaan werken op producten of platte tekeningen waar dat voorheen niet mogelijk was.

Draadfrezen met nieuwe parameters

De draadfrees cyclus is ook onder handen genomen, er zijn een aantal extra parameters waarmee de zijwaartse stapgrootte en de veersneden beïnvloed kunnen worden. Met name voor het bewerken van lastig materiaal zal dit nieuwe en betere bewerkingsmogelijkheden bieden.

3D freescycli kunnen gebruikt worden bij polair frezen (rotary mode)

3D bewerkingen zoals bijvoorbeeld parallelfrezen zijn nu beschikbaar bij polair frezen, dit geeft de mogelijkheid om op machines met een beperkt bereik toch grotere complexe vlakken te laten frezen.

De simulator verbetert

Wanneer in de simulator meerde gereedschappen op dezelfde positie geplaatst worden, met name met een turret, is het mogelijk een optie aan te zetten waardoor alleen het actieve gereedschap zichtbaar is.

Ook de performance krijgt een boost, met name bij het gebruik van complexe houders en gereedschappen kan de simulator hierop vertragen. De nieuwe functie “vereenvoudig solid gereedschap” neemt het silhouet van een gereedschap en gebruikt deze om te simuleren. Dit kan een aanzienlijk verschil geven in simulatiesnelheid.

Meerdere verbeteringen voor de gebruiksvriendelijkheid

Een aantal kleine verbeteringen lijken in eerste instantie weinig impact te hebben op de gebruikerservaring maar gezamenlijk heeft het toch effect op de dagelijkse werkzaamheden. Alle updates hier zijn voortgekomen uit feedback en verzoeken van klanten.

Bij de instellingen van Edgecam is het nu mogelijk om te selecteren of Edgecam standaard een toolkit wil aanmaken bij het selecteren van een nieuwe machine en er zijn instellingen bij gekomen met de keuzes wanneer een toolkit wel of niet geüpdate mag/moet worden.

Een andere nieuwe optie is “Waarschuw bij gereedschappen zonder snijcondities”, dit kan gebruikt worden om meldingen te krijgen wanneer er mogelijk verkeerde snelheden en voedingen in bewerkingen staan.

Voor draaiers is het nu mogelijk om CSS in te schakelen in de gereedschapbibliotheek zelf, dat voorkomt het opnieuw aanzetten voor elk gereedschap wat geselecteerd wordt.

Een andere upgrade voor draaien is dat nu elk gereedschap gebruikt kan worden in de draadsnij cyclus.

Edgecam draadvonken

Edgecam 2018 R2 introduceert 28 nieuwe technologiedatabases voor de draadvonkmodule, waaronder technologie voor de populaire Agie, Fanuc, Makino en Mitsubishi besturingen.

Tijdens de solid simulatie wordt het startgat (ingangspositie voor de draad) automatisch gecreëerd, waardoor de noodzaak om het gat handmatig aan te maken in het ruwdeel wegvalt.

Edgecam inspection

De Edgecam Inspection module ontwikkeld verder met 14 verbeteringen, waaronder volledige postprocessorondersteuning vanuit de Code Wizard.

Belangrijke items zijn onder andere de introductie van NC Gateway die bi directioneel communiceert met de machine, alsook “Best Fit calculatie” die de uitlijning van het werkstuk toelaat. Daarnaast is er de nieuwe “Inspecteer Rechthoek” functie en bevatten zowel het Opties- en het Inspecteer Toolbaan-venster nieuwe features. Gebruikers kunnen nu zowel het Werkstuknulpunt als de Gereedschapsoffset beïnvloeden en de status zien van in de NC-output en het Inspectierapport.

Edgecam designer

Edgecam Designers 2D Tekenmodule creëert aanzichten en secties van het 3D model in het Designer bestand. Enkele functies zijn bijvoorbeeld het aanmaken van dynamische aanzichten, ingekleurde- en draadmodel-weergaven, vaste- en variabele-secties en detail weergaven. De 2D tekening en de bijbehorende associatieve afmetingen kunnen geüpdatet worden wanneer er aanpassingen zijn gemaakt aan het 3D model. De vele schets- en modelleer verbeteringen in Edgecam Designer zijn onder meer het Active Sketch Plane, wat de gebruiker toelaat om direct een schets te maken op solid of surface modellen, zonder dat er extra werkvlakken nodig zijn.

Daarbovenop is het nu mogelijk om de geprojecteerde oppervlakken van solid- en surfacemodellen te maken en nieuwe analyse functies berekenen eigenschappen zoals: oppervlakte, volume, omtrek en zwaartepunt.

 

Vorige | Volgende