Edgecam lost complexe vliegtuig onderdelen uitdaging op voor Phoenix.

“Ontwerpers bedenken vaak moeilijk te maken onderdelen. Edgecam’s krachtige 5-assige mogelijkheden helpt ons door goede, betrouwbare NC code te genereren voor het bewerken van deze complexe onderdelen.”

Dit zijn de woorden van John Tolson, technisch directeur bij ruimtevaart onderaannemer Phoenix CNC Engineering. Negentig procent van hun werk bestaat uit het produceren van ruimtevaart onderdelen en de orderportefeuille groeit met een aanzienlijke snelheid.

“Een van onze belangrijkste klanten gebruikt Catia voor het ontwerpen van hun onderdelen, en edgecam associativiteit met deze modellen reduceert fouten. Het genereren van 5-assige gereedschapsbanen op deze modellen is absoluut onschatbaar voor ons.”

John Tolson, Technical Director - Phoenix CNC

Algemeen directeur Glenn Richardson zegt dat ze normaal gesproken werken aan het vliegtuig van 1 klant, en de focus gaan verleggen van een ‘speedshop’ naar meer lange termijn strategisch werk. Het bedrijf is pas geleden overgenomen door Universal Engineering, wat volgens hem de garantie biedt op aanzienlijke investeringen om Phoenix voorop te laten lopen.

Vanuit de huidige locatie van 16.000 vierkante voet aan de Derbyshire/Nottinghamshire grens wordt gekeken naar de mogelijkheid om een speciaal gebouw te betrekken van 40.000 vierkante voet in de aankomende twee jaar.
De jaarlijkse omzet bedraagt op dit moment meer dan 6 miljoen pond, en per dag worden zeker 20 partijen produkten geproduceerd.
“We produceren honderden verschillende onderdelen, en er kunnen wel 1000 werkbriefjes tegelijk in de fabriek actief zijn op ieder moment.

Hun ‘leading edge and trailing edge’ gefreesde onderdelen (voorste- en achterste rand van een vleugel) zijn overwegend vliegtuig onderdelen voor vleugels; voornamelijk montagebeugels voor ribben gemaakt van ‘vliegtuig aluminium’ en titanium.
   
Phoenix heeft recent twee 5-assige CNC machines toegevoegd aan hun in totaal 22 machines, bestaande uit DMG/Mori Seiki, Haas en Hardinge, gedreven door de innovatieve edgecam CAM software.
John Tolson gebruikt edgecam van Vero Software, en de voorganger Pathtrace, al meer dan 25 jaar, en vindt nu in het bijzonder de 5-assige mogelijkheden zeer belangrijk.

“Als bijvoorbeeld een montagebeugel veel gaten rondom heeft, moesten we diverse programma’s schrijven voor een complex onderdeel op een 3-assige machine, en moesten we dit in misschien wel 4 of 5 opspanningen uitvoeren. Dit kan allemaal in 1 opspanning op onze 5-assige freesbanken, hiermee reduceren we fouten en een aanzienlijke hoeveelheid tijd.”
 
Dit krijgen we voor elkaar door een aantal aspecten: optimale gereedschaps-oriëntatie om een constant ‘gereedschap naar onderdeel contact’ te waarborgen, dit verbetert de oppervlakte gesteldheid en verlengd de standtijd. Met de kanteling van het gereedschap of onderdeel kunnen kortere gereedschappen worden gebruikt en zo worden extra opspanningen vermeden. Omdat het snijgereedschap onder elke hoek bij het onderdeel kan, worden ook extra spanmiddelen vermeden.

Een andere belangrijke overweging voor John Tolson is de mogelijkheid om naadloos CAD bestanden van andere pakketten in te kunnen lezen.
“Een van onze belangrijkste klanten gebruikt Catia voor het ontwerpen van hun onderdelen, en edgecam’s associativiteit met deze modellen reduceert fouten. Het genereren van 5-assige gereedschapsbanen op deze modellen is absoluut onschatbaar voor ons.”

Andere software uit de Vero stal helpt Phoenix om tegemoet te komen aan een eis van de vliegtuig industrie, namelijk traceerbaarheid. Het ‘Javelin production control system’ is de steunpilaar van hun kantoor- en werkplaats procedures. Productieplanner Gary Jordan vertelt: “behalve het gebruik van de Javelin software op een aantal computers op kantoor, hebben we ook een volledige licentie op de controle afdeling, en drie werkplaats data terminals op de productie afdeling.”
Omdat de oorsprong van het Javelin systeem in de vliegtuig industrie ligt, vindt hij dit het perfecte systeem om hen te helpen om de focus te gaan verleggen van een ‘speedshop’ naar meer lange termijn projecten.

“Complete traceerbaarheid is een vereiste in de vliegtuig industrie, waardoor Javelin’s krachtige ‘materiaal controle functie’ essentieel is voor ons succes. Omdat Javelin alles volledig integreert wat wij doen, gebruiken we het om alle materialen in te kopen volgens de juiste specificaties, de geplande uitgifte van de materialen van de voorraad naar de werkbriefjes samen met de ‘juist ontvangen notities’ voor alle materialen. Hiermee kunnen wij volledige traceerbaarheid garanderen wat een enorm pluspunt is voor ons.”

Javelin’s ‘Shop Floor Data Capture’ functie is het hart van hun productieproces. Het laat de status zien van elke job in de werkplaats, en je kan inzoemen op alle belangrijke informatie. Dit is vooral waardevol wanneer klanten naar hun lopende orders vragen.

Werkplaats medewerkers loggen in met hun persoonlijke barcode, daarna een specifieke job en -bewerking.
“Elke job heeft normaal gesproken minstens twee freesbewerkingen, sommige wel drie of vier, die allemaal door Javelin opgeslagen worden. Door het bijhouden van alle bewerkingen op deze manier, wat in seconden gebeurd is, houden we volledige controle over elk onderdeel van de productie.”
SFDC stelt ze ook in staat om de status van elke machine op te roepen, op bediener of machine, en te controleren of ze aan het stellen zijn of in productie.

Glenn Richardson concludeert: “Een klant heeft 15 jaar aan orders voor een nieuw vliegtuig te besteden, edgecam en Javelin zorgen ervoor dat wij de gelegenheid hebben om daar deel van uit te maken."


Over het bedrijf:

Naam: Phoenix CNC Engineering Ltd
Werkzaamheden: Specialist luchtvaart onderaannemer
 

Bereikte voordelen:

  • 5-assig fabriceren verbetert ondersnijding- en diepe kamers bereikbaarheid.
  • Produceert goede, betrouwbare NC code voor het bewerken van complexe onderdelen.

Commentaar:

“Eèn van onze belangrijkste klanten gebruikt Catia voor het ontwerpen van hun onderdelen, en edgecam’s associativiteit met deze modellen reduceert fouten. Het genereren van 5-assige gereedschapsbanen op deze modellen is absoluut onschatbaar voor ons.”

John Tolson, Technisch Directeur - Phoenix CNC 

Vorige | Volgende