Edgecam gebruiker in beeld: Machinefabriek Stappenbelt BV

Bedrijfsprofiel

STARA is een eerstelijns toeleverancier, die fijnmechanische onderdelen ontwerpt, produceert en samenstelt. Al meer dan 60 jaar biedt het specifieke oplossingen aan klanten in de aandrijftechniek, olie & gasindustrie, chemische industrie, offshore, machinebouw, motoren industrie en energiesector.  

Verspanen

STARA is gespecialiseerd in precisiewerk. Daarbij gaat het om verspanende bewerkingen met nauwkeurige maattoleranties van diverse metalen, tot op 0.001 mm nauwkeurig. Het bedrijf biedt een ruime range aan mogelijkheden, van enkelstuks tot (middel)grote series. Ook het verspanen van technisch hoogwaardige materialen, zoals superduplex, Monel, Hastelloy, Inconel, titanium behoort tot expertise.

Ontwikkeling

Het management onderkent het cruciale belang van technologische vooruitgang en innovatie voor de bedrijfsvoering. STARA investeert voortdurend in haar machinepark. En is onlangs uitgebreid met een 5-assig Doosan VC630 bewerkingscentrum. Daarnaast beschikt men over serie CNC draaibanken van Doosan Puma (o.a. 2600LM, 4100) en YCM NSV156A CNC verticale freesmachine.  

Engineering  

Begin 2016 heeft Machinefabriek Stappenbelt BV Edgecam aangeschaft na een goede evaluatie van een aantal CADCAM-systemen. Voordat Edgecam aangeschaft werd zijn er diverse CAM systemen bekeken op beurzen. Na deze inventarisatie bleef o.a. Edgecam over met drie andere CAM systemen. Nadat deze systemen op locatie gedemonstreerd zijn geweest was de keuze voor Edgecam snel gemaakt. Axel de Vries van Stappenbelt: “de demonstratie was niet voorgekauwd op een standaard demo stuk maar werd gedaan op een eigen product wat direct vertrouwen geeft” De keuze voor Edgecam had niet alleen te maken met Edgecam zelf. De ondersteuning en de verantwoordelijkheid tot het behalen van succes waren minstens zo belangrijk als de keuze voor het juiste CAM systeem. Niet alleen werd afgegaan op de demonstratie maar ook werd kennis op gedaan bij andere verspanende bedrijven die Edgecam al gebruikten. Tevens heeft Stappenbelt geïnvesteerd in een Doosan VC630 5ax. Voor het aansturen van een 5 assige machine is een nauwkeurige machine simulatie van groot belang.    

De Edgecam oplossing 

De Edgecam oplossing was voor Stappenbelt het moment om het programmeer proces te versnellen en weg te halen bij de CNC machines. Niet alleen het versnellen van het programmeer proces was een belangrijk doel. Belangrijk was een standaardisatie slag te maken door kennis centraal opgeslagen te hebben. Met Edgecam kan veel kennis centraal vastgelegd worden waardoor iedereen op dezelfde manier werkt. Stappenbelt maakt gebruik van de "Technology assistant" voor het centraal opslaan van alle snijgegevens. Door het gebruik van standaard gereedschappen en spanmiddelen is Stappenbelt in staat snel om te schakelen / spannen naar een ander product of een andere machine. Stappenbelt heeft veel enkelstuks en korte series, juist hiervoor is het snel kunnen omschakelen erg belangrijk. Zo wordt in Edgecam bij het programmeren van producten een
standaard gereedschapkit gekozen waardoor het opnieuw opbouwen van de gereedschapsketting niet meer nodig is. Omdat het voorbereiden van de programma’s nu achter de computer gedaan wordt kunnen de machines nu meer productie uren maken. Kortom de investering in een CAM systeem biedt op vele fronten voordelen.  Ook is door het gebruik van Edgecam de proces betrouwbaarheid enorm toegenomen dankzij de Wave technologie dat zowel beschikbaar is voor draaien als frezen. Het grootste voordeel was voor Stappenbelt niet zo zeer de tijdwinst die mogelijk is met het verspanen met de wave technologie maar de proces betrouwbaarheid. Hierdoor kunnen de producten nu onbemand geproduceerd worden. Voorheen werden steekbeitels gebruikt voor het steken van diepe groeven. Nu worden deze bewerkingen gedaan met Wave turning in combinatie met een ronde plaat. Deze ronde platen zijn veel goedkoper dan een steekbeitel waardoor er een kostenbesparing gerealiseerd is op de gereedschappen die benodigd zijn. Daarnaast zijn er met Wave turning geen lange lintspanen meer, is het draaibeeld zeer netjes en zonder trillingen.  

In het kort

  • Ondersteuning van ATS EdgeIT
  • Edgecam is Nederlandstalig
  • Wave technologie is standaard in Edgecam production, frezen en draaien. Dit biedt veel voordelen voor de proces betrouwbaarheid.
  • Edgecam maakt niet alleen NC code, maar biedt een volledige 3d machine simulatie
  • Eenvoudige interface

Wave turning video

 

Vorige | Volgende